Детски зъболекар

Запечатването на фисурите на пробиващите първи и втори кътни зъби представлява съвременният подход към ранна защита от кариес.

При децата рискът от кариес е голям, поради това че липсва функция по време на пробива и следователно патогенните бактерии в плаката не се почистват достатъчно. Това е периода от 12 до 18 месец след пробива на зъба. Бактериите лесно се задържат в оклузалните фисури (ямките на зъба) на пробиващите кътни зъби. Емайлът е все още незрял и лесно податлив на киселинна атака. Дори малко количество патогенни микроорганизми може бързо да предизвикат деминерализация (разрушаване) на емайла.

Добрата стоматологична практика означава и защита на пробиващите молари, колкото се може по-рано. Много често при пробива на тези зъби дъвкателната повърхност е засегната от кариес, преди да са пробили напълно в устната кухина. В нашата практика използваме глас - йономерен протектор за повърхности Fuji TRIAGE (розов или бял) в капсули на японската фирма GC - световен лидер при глас - йономерите. Той е с шест пъти по-високо ниво на отделяне на флуор от всеки друг материал. Покриват се ямки, фисури и зъбната повърхност, защитавайки ги от киселините и бактериите като не блокира преминаването на калциевите и фосфорните йони. Реагирайки с флуорида тези йони спомагат за реминерализирането (доизграждането) на емайла на детските зъби.