Ортодонтия

Ако външният вид на вашите зъби ви притеснява, ортодонтското лечение е прекрасен и здравословен начин да се сдобиете с мечтаната усмивка. Ортодонтията е област от стоматологията, която се занимава с подобряване на позицията, функцията и здравето на зъбите и челюстите. Подреждането на зъбите се осъществява с ортодонтски апарати (снемаеми детски „шини”, брекети, инвизалайн и др.), които упражняват леки сили върху зъбите, за да ги насочат към желаната позиция).

Правилно подредените зъби и правилната захапка са важни за всеки един от нас. Скупчените и наклонени зъби са трудни за почистване и поддържане. Това може да улесни появата на множествени кариеси и заболявания на венците, които водят до ранна загуба на зъбите.

Ортодонтските проблеми допринасят и за бързо изтриване на зъбите, неефективно сдъвкване на храната и твърде голямо натоварване на венците и подлежащата кост. За повечето хора, най-очевидната полза от ортодонтското лечение е красивата усмивка, която е извор на добро самочувствие. Ние не просто подреждаме Вашите зъби, а ги поставяме така, че да постигнем възможно най-атрактивен вид на лицето. Днес ортодонтското лечение е по-комфортно, дискретно и бързо от всякога и дава възможност и на децата и на възрастните да се сдобият с красива и здрава усмивка.

Въпроси и отговори

При по-голямата част от децата ортодонтското лечение започва на възраст между 8 и 14 години. Въпреки това ние препоръчваме всяко дете след три годишна възраст да посещава зъболекар поне веднъж годишно. Така ще се установят своевременно не само начални кариеси или заболявания на венците, а и евентуални проблеми с подреждането на зъбите и захапката или вредни навици, които водят до тях. В някои случаи се препоръчва лечението да започне още преди смяната на млечните зъби с постоянни – на 5-6 годишна възраст или в ранно смесено съзъбие (7-9 годишна възраст). Така се създават предпоставки за правилно развитие на челюстите, а това може да улесни или да направи излишно по-нататъшното лечение. Това ранно лечение обикновено се осъществява със снемаеми ортодонтски апаратчета („шини”, „скоби”). Те могат да разширят челюстите, да помогнат за нормализирането на някои функции (дишане, преглъщане), да корегират захапката и в много случаи да „изправят” кривите зъби.
Дали има нужда от лечение с брекети зависи от тежестта на проблема. Често децата носят различни сваляеми апаратчета като подготовка за същинското лечение с брекети.
Днес на ортодонтско лечение се подлагат не само нашите деца, а и самите ние – дори нашите родители. Ето защо в последните години са разработени редица естетични системи, които изправят зъбите - такива са лингвалните брекети, керамичните брекети, invisalign.